SESIUNE DE INFORMARE CU PRIVIRE LA IMPLEMENTAREA SDL - 12.12.2023, HORODNIC DE SUS”

Asociatia GAL Sucevița-Putna, cu sediul în localitatea Horodnic de Sus nr. 1057, județul Suceava, a organizat  în cadrul conformitate cu prevederile art. 3 (4) din Anexa 1 - Prevederile generale din contractul de finanțare subsecvent nr. 3 cu nr. C19403102011613511138 din 13.12.2021 și în conformitate cu graficul calendaristic de implementare a contractului de finanțare pentru proiectul finanțat prin Submasura 19.4, in localitatea Horodnic de Sus , Pensiunea Hanul Voivozilor sesiune de informare cu privire la implementarea SDL. Intalinirea a avut loc cu incepere de la orele 12.00

La eveniment  au fost prezenti un numar de 63 de participanti dintre care: reprezentanți ai comunelor partenere GAL Sucevița-Putna, reprezentanti ai ONG-urilor, partenere GAL Sucevița-Putna, reprezentanți ai agenților economici din microregiunea si persoane fizice, (conform Listei de participanți anexată).

     In cadrul evenimentului presedintele Asociatiei GAL Sucevita – Putna domnul Iacoban Ioan a facut o prezentare cu privire la:

 • Activitatea Asociatiei GAL Sucevita- Putna din perioada ianuarie – decembrie 2023.
 • Informare cu privire la stadiul implementării Strategiei de dezvoltare locală GAL Sucevița-Putna 2014-2020 .
 • Informare asupra sesiunei de depunere cereri de finantare din august – septembrie 2023, si perioada de deschidere a urmatoarei sesiuni cereri de finantare din anul 2024.
 • A avut loc o prezentare ppt cu un rezumat al stadiul implementării Strategiei de dezvoltare locală GAL Sucevița-Putna 2014-2020 .

În cadrul activitatii  s-au distribuit participanților 64 de broșuri, 64 de pixuri și 64 de agende personalizate. De asemenea, după eveniment a fost actualizată pagina web a GAL  cu informații privind conferința de presă.

 

PARTICIPARE FESTIVAL ”Târgul de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii GAL Sucevița-Putna”

La data de 29.08.2023, între orele 14:00 – 17:00, în localitatea Arbore, județul Suceava, pe Stadionul Comunei Arbore, a avut loc”Târgul de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii Sucevița-Putna”, organizat în cadrul proiectului “Strategia de Dezvoltare Locală GAL Sucevița- Putna”.

Evenimentul a avut ca scop animarea  si promovarea Microregiunii Sucevita-Putna, fiind organizat pentru Asociatia GAL Sucevita – Putna de către firma organizatoare S.C. SERVICE PLUS S.R.L. , cu sediul în Str. Stefanita Voda 10 C, Suceava, Judet Suceava, având date de identificare CIF: RO21417435, Reg. com.: J33/497/2007, în baza și comform  Contractului de prestări servicii nr. 1039155/17.10.2017  încheiat.

Au fost transmise invitații de participare către toți membrii parteneriatului GAL Sucevita-Putna, către Consiliul Județean Suceava, Instituția Prefectului JUDEȚUL SUCEAVA, OJFIR Suceava, OJFIR Botoșani, CRFIR Iași, CDRJ Suceava, AM-PNDR București, ADR Nord-Est, FNGCIMM Suceava  și altor instituții și organizații colaboratoare, precum și reprezentanților din mass media locală din județul Suceava.

Au fost prezenți un număr de peste 500 de participanți, printre care: Doina Iacoban, subsecretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,  președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, senatorul Ioan Stan, deputatul  Mirela Adomnicăi colectivul CDRJ Suceava, primarii comunelor partenere GAL Sucevița-Putna, partenerii privați ai GAL Sucevița-Putna,  locuitori din microregiune.

La eveniment au participat meșteri populari si producatori din microregiunea Sucevița-Putna, printre care: Colectia etnografica Felicia si Dionizie Olenici, cu expoziție de costume populare, artizanat,  Vera Andronic – Mester Popular costume populare , Lucaș Iuraszeck – Siropuri Naturale din Mănăstirea Humorului, - IF Magopat V. Gheorghe – ceramica neagră Marginea, Buburuzan Simion – producator miere de albine din Poieni Solca, Cooperativa Crescatorilor De Animale si utilizatorilor de pasune – Arbore- produse branzeturi, Șalgău Geta

Beciul  bunătăților – Putna cu dulceturi si zacuscă, Inv. Zubas Daniela Scoala Mitopolit Iacob Putneanul meșter popular – Putna.

Programul artistic al  Târgului de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii GAL Sucevița-Putna a fost prezentat de doamna Tilihoi Ionela Raluca,  moderator.

Au performat pe scenă mici artiști din microregiunea Suceavița-Putna și artiști consacrați, după cum urmează:

 • Calin Brateanu– artist consacrat
 • Onoiu Danuț– artist consacrat
 • Hrincescu Mihai– artist consacrat
 • Ansamblul folcloric ,,Luca Arbure” - Arbore
 • Ansamblul folcloric Obcina Poienului- Poieni Solca
 • Ansamblul folcloric “Mănăstirenii”- Manastirea Humorului
 • Ansamblul folcloric ,,Fiii Putnei” - Putna
 • Ansamblul folcloric “Brădet” -Horodnic de Jos
 • Ansamblul folcloric “Țănțăroiul”- Iaslovăț
 • Ansamblul artistic,, Arcanul”- USV Suceava

Pentru desfasurarea Tărgului de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii GAL Sucevița-Putna a fost amenajat spațiul și standurile acoperite.

Participanții au degustat  produsele tradiționale specifice microregiunii, în spatiul acoperit, langa scena, în regim bufet. Meniul a inclus: sarmalute în foi de varza, ardei umpluti, produse traditionale din carne, produse traditionale lactate, produse de patiserie traditionale , sucuri naturale, apa, cafea, etc.

In timpul evenimentului 2 experti din partea SC SERVICE PLUS SRL au distribuit materialele informative participantilor la targ si au gestionat listele de semnaturi pentru prezenta si primirea materialelor tiparite.

Pe toată durata evenimentului 1 expert din partea SC SERVICE PLUS SRL a realizat fotografii,

Spectacolul artistic a cuprins evolutia tuturor artistilor mentionati la sectiunea 1.Participanți si a fost moderat de catre Tilihoi Ionela Raluca,  moderator.

În cadrul evenimentului au fost distribuite participantilor 50 de brosuri si 50 de  Agende ale evenimentului.

Atât expozanților, cât și artiștilor care au performat pe scenă li s-au înmânat Diplome de participare .

Pentru eveniment s-a realizat 1 spot TV cu o durata de 3 minute,  ce a fost difuzat in emisiunile postului tv CROMTEL MEDIA GRUP S.R.L., 2 difuzari pe zi , timp 5 zile.

SESIUNE DE INFORMARE CU PRIVIRE LA IMPLEMENTAREA SDL 13.12.2022, HORODNIC DE SUS

La data de 13.12.2022, între orele 12:00 – 13:00, în sala de conferințe a Hanului Voievozilor din comuna  Horodnic de Sus, județul Suceava a avut loc o Sesiune de informare cu privire la implementarea SDL, organizată cu scopul de a informa actorii locali din teritoriul Microregiunii GAL Sucevita-Putna cu privire la stadiul implementării ,,Strategiei de dezvoltare locală  GAL Sucevița-Putna 2014-2020” .

Evenimentul a fost organizat în cadrul Contractului de finanțare subsecvent nr.3 C19403102011613511138/13.12.2021.

La conferință au participat un număr de 52 de persoane, dintre care: reprezentanți ai comunelor partenere GAL Sucevița-Putna, reprezentanti ai ONG-urilor partenere GAL Sucevița-Putna,  beneficiari GAL Sucevița-Putna, reprezentanți ai OJFIR Botoșani, reprezentanți, (conform Listei de participanți anexată).

Acest eveniment a avut ca scop prezentarea activității echipei UIP din anul 2022, prezentarea îndeplinirii obiectivelor pentru anul 2022, a proiectelor implementate în cadul Strtegiei de Dezvoltare Locală și contribuția acestora la dezvoltarea microregiunii, evoluția proictelor de cooperare implementate de echipa UIP, stadiul actual al Strategiei de Dezvoltare Locală și obiectivele viitoare.

 

Informații prezentate în timpul Sesiunii de informare:

 1. Introducere
 2. Stadiul Implementării Strategiei De Dezvoltare Locală
 3. Proiecte Finantațe Prin Gal Sucevița Putna
 4. Activități de informare și promovare derulate de GAL Sucevița-Putna
 5. Principalele activități realizate
 6. Participări la conferinte naționale
 7. Proiecte de cooperare
Campanie de animare/informare 09.11.2022

În data de 09.11.2022, Asociația GAL Suceviţa-Puna a organizat o Campanie de animare/informare, în conformitate cu prevederile art. 3 (4) din Anexa 1 - Prevederile generale din contractul de finanțare subsecvent nr. 3 cu nr. C19403102011613511138 din 13.12.2021 și în conformitate cu graficul calendaristic de implementare a contractului de finanțare pentru proiectul finanțat prin Submasura 19.4, la primaria comunei Putna.

Întâlnirea a avut loc  în sala de ședință a primariei comunei Putna cu participarea unui număr de 24 persoane începând cu ora 10.00.

În cadrul aceste activitați s-a prezentat:

 • Activitatea Asociatiei GAL Sucevita- Putna din perioada 01.01.2022 – 02.11.2022.
 • Informare cu privire la stadiul implementării Strategiei de dezvoltare locală GAL Sucevița-Putna 2014-2020.
 • Activitatea Asociatiei GAL Sucevita- Putna in cadrul proiectelor de cooperare.
 • Informare asupra sesiunei de depunere cereri de finantare in anul 2022.

Dupa prezentarea activitații desfașurata de Asociația  GAL Sucevița-Putna au avut loc discuții cu privire la o noua sesiune de depunere de proiecte. Menționăm interesul deosebit pe care l-au manifestat cei prezenți cu privire la intenția de a reuși să-și deschidă/dezvolte o afacere.

Campanie de animare/informare 02.11.2022

În data de 02.11.2022, Asociaţia GAL Suceviţa-Puna a organizat o Campanie de animare/informare, în conformitate cu prevederile art. 3 (4) din Anexa 1 - Prevederile generale din contractul de finanțare subsecvent nr. 3 cu nr. C19403102011613511138 din 13.12.2021 și în conformitate cu graficul calendaristic de implementare a contractului de finanțare pentru proiectul finanțat prin Submasura 19.4, la primaria comunei Arbore.

Întâlnirea a avut loc  în sala de ședință a primariei cu participarea unui număr de 28 persoane începând cu ora 10.00.

În cadrul aceste activitați s-a prezentat:

 • Activitatea Asociatiei GAL Sucevita- Putna din perioada 01.01.2022 – 02.11.2022.
 • Informare cu privire la stadiul implementării Strategiei de dezvoltare locală GAL Sucevița-Putna 2014-2020.
 • Activitatea Asociatiei GAL Sucevita- Putna in cadrul proiectelor de cooperare.
 • Informare asupra sesiunei de depunere cereri de finantare in anul 2022.

Dupa prezentarea activitații desfașurata de Asociația  GAL Sucevița-Putna au avut loc discuții cu privire la o noua sesiune de depunere de proiecte.

CONFERINȚĂ DE PRESĂ LA NIVEL LOCAL 31.12.2021, HORODNIC DE SUS

La data de 03.12.2021, între orele 11:30 – 12:30, la sediul Asotiatiei GAL Sucevita-Putna din comuna  Horodnic de Sus, județul Suceava a avut loc Conferința de presă la nivel local, lotul II, conferinta ce a avut loc On-line conform contractului de prestări servicii nr.444/164/27.11.2020, organizată cu scopul de a informa actori locali din teritoriul Microregiuni GAL Sucevita-Putna cu privire la stadiul implementării ,,Strategiei de dezvoltare locală  GAL Sucevița-Putna 2014-2020” .

Evenimentul a fost organizat în cadrul Contractului de finanțare subsecvent nr.2 C19402102011613511138/23.12.2019.

La conferință au participat un număr de 25 de participanti, dintre care: reprezentanți ai comunelor partenere GAL Sucevița-Putna, reprezentanti ai ONG-urilor partenere GAL Sucevița-Putna, beneficiari GAL Sucevița-Putna, reprezentanți ai OJFIR Botoșani. Reprezentanți dintre cei 27 participanti, 22 persoane au fost prezenti in sala de conferinta de la sediul GAL cu respectarea conditiilor de distantare sociala iar 5 persoane au participat la conferinta On-line.

 

Informații prezentate în timpul Conferinței:

 1. Introducere
 2. Stadiul Implementării Strategiei De Dezvoltare Locală
 3. Proiecte Finanțate prin Gal Sucevița Putna
 4. Proiecte finalizate
 5. Activități de informare și promovare derulate de GAL Sucevița-Putna
 6. Principalele activități realizate
 7. Participări la conferinte regionale  si internationale
 8. Proiecte de cooperare
Răzeșii de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit (s-au regăsit) la Putna, teritoriul GAL Sucevița-Putna

                În perioada 07 – 09 septembrie 2021, GAL Sucevița-Putna a fost gazda evenimentului de amploare aferent activității 8 din proiectul transnațional ”Pe urmele răzeșilor din Moldova”, proiect finanțat prin sM 19.3B LEADER din cadrul PNDR. Pe parcursul celor 3 zile, evenimentul a reunit colegii celor 13 GAL-uri partenere din România și Republica Moldova: GAL Ținutul Răzeșilor (Neamț), GAL Podul Inalt (Vaslui), GAL Ulmus Montana (Bacău), GAL Valea Prutului (Iași/Botoșani), GAL Stejarii Argintii (Iași), Asociatia Leader Colinele Moldovei (Botoșani/Iasi), GAL Covurlui (Galati/Vaslui), GAL Sucevița-Putna (Suceava), GAL Lunca Ciuhurului (raionul Edineț), GAL Movila Măgura (raionul Fălești), GAL Drumul Gospodarilor (raionul Rîșcani), GAL Urmașii lui Leonardo (raionul Glodeni), GAL Răutul de Sus (raionul Rîșcani), dar și reprezentanți ai GAL-urilor din Suceava și Neamț, reprezentanți ai Autorităților locale din regiune, ai CRFIR 1NE Iasi, OJFIR Suceava și Botoșani, CDRJ – AM PNDR și FNGAL România.

                Prima zi a debutat cu vizitarea Casei Muzeu Bukowina, acolo unde se păstrează vie aminterea vremurilor de odinioară. D-nul Pascal Garnier ne-a primit cu căldură și ne-a împărtășit din istoria acestei case, dar și cea a localității Putna. Am continuat periplul nostru la Mănăstirea Sihăstria Putnei, mănăstire care are o istorie veche şi nouă, deopotrivă. Pe lângă liniștea pe acre am regăsit-o acolo am vizitat și cele două centre sociale – finanțate prin Programul LEADER, care sunt la acest moment în construcție. Și nu puteam încheia ziua fără a vizita și Chilia lui Daniil Sihastru, care a fost săpată cu dalta într-o stâncă de însuși Daniil, dorind să se roage în liniște.

                Cea de-a doua zi a debutat cu vizita în comuna Cacica (Salina Cacica, Bazilica Adormirea Maicii Domnului – biserică romano-catolică, Complexul cultural-turistic "Casa Naționalităților", Pensiunea Casa Domnească). În partea a doua a zilei ne-am bucurat împreună de Festivalul ”Pe urmele răzeșilor din Moldova”, moment pentru care am scos cu toții straiele de sărbătoare ale răzeșilor, am adunat meșteri populari, producători locali, interpreți de folclor și păstrători de tradiții, punând laolată istorie și cultură, datini și tradiții, moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului, prieteni și iubitori de istorie și glie.

                Și bineînțeles, că nu puteam încheia acest minunat eveniment fără a aduna răzeșii lui Ștefan cel Mare la mormântul Măriei sale, vizitând totodată și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna. Prezența voievodului se simțea parcă printre zidurile mănăstirii amintind de victoriile sale dar și de toate poveștile țesute în jurul domnitorului. Acest "Ierusalim al neamului românesc" așa cum numea Eminescu mănăstirea, este o adevărată oază de verdeața, flori și frumusețe. Mănăstirea este o necropolă domnească, adăpostind mormântul lui Ştefan cel Mare, precum şi mormintele a două dintre soţiile voievodului şi a doi dintre fiii săi.

                Am încheiat acest eveniment rostind împreună: GAL-uri, AFIR, FNGAL, AM, preasfinți părinți și primari, din toată inima, un Tatăl nostru. În acestă zi solemnă, ”răzeșii” au avut credința că Măria Sa Ștefan ne-a adunat pentru a ne încuraja să apărăm neamul, țara, credința și tradițiile. Au fost momente unice care ne vor rămâne întipărite în suflete și ne învrednicesc să ne fim ”urmașii urmașilor” lui Ștefan cel Mare!

CONFERINȚĂ DE PRESĂ LA NIVEL LOCAL 31.03.2021, HORODNIC DE SUS

La data de 31.03.2021, între orele 11:00 – 12:00, la sediul Asotiatiei GAL Sucevita-Putna din comuna  Horodnic de Sus, județul Suceava a avut loc Conferința de presă la nivel local, lotul I, conferinta ce a avut loc On-line conform contractului de prestări servicii nr.444/164/27.11.2020, organizată cu scopul de a informa actori locali din teritoriul Microregiuni GAL Sucevita-Putna cu privire la stadiul implementării ,,Strategiei de dezvoltare locală  GAL Sucevița-Putna 2014-2020” .

Evenimentul a fost organizat în cadrul Contractului de finanțare subsecvent nr.2 C19402102011613511138/23.12.2019.

La conferință au participat un număr de 25 de participanti, dintre care: reprezentanți ai comunelor partenere GAL Sucevița-Putna, reprezentanti ai ONG-urilor partenere GAL Sucevița-Putna,  beneficiari GAL Sucevița-Putna,   reprezentanți ai OJFIR Botoșani, reprezentanți. (conform Listei de participanți anexată). Dintre cei 25 participanti, 13 persoane au fost prezenti in sala de conferinta de la sediul GAL cu respectarea conditiilor de distantare sociala iar 12 persoane au participat la conferinta On-line.

De asemenea, după eveniment a fost actualizată pagina web a GAL  cu informații privind conferința de presă si va avea fi difuzat un montaj pe canalul regional CROMTEL TV in perioada de maxima audienta conform contractului de prestari servicii nr.444/164/27.11.2020.

Anexăm acestui raport:

 • Invitatie conferinta de presa la nivel local
 • Lista de participanți cu semnăturile celor prezenți la eveniment, care conține 2 pagini;

 

Informații prezentate în timpul Conferinței:

 1. Introducere:
 2. Stadiul Implementării Strategiei De Dezvoltare Locală
 3. Proiecte Finantațe Prin Gal Sucevița Putna
 4. Activități de informare și promovare derulate de GAL Sucevița-Putna:
 5. Principalele activități realizate
 6. Participări la conferinte regionale  si international
 7. Proiecte e cooperare
Prezentare GAL Sucevița-Putna

COMUNICAT DE PRESĂ 03.12.2019

Asociatia GAL SUCEVIȚA-PUTNA a organizat marti, 03.12.2019, între orele 11:00 – 12:00 , o conferință de presă pentru a informa cu privire la stadiul implementării Strategiei de dezvoltare locală 2014-2020, proiectele depuse la GAL în cele șase sesiuni de proiecte deschise în anul 2017, 2018 si 2019, proiecte complementare și proiecte de cooperare promovate de GAL. Evenimentul a fost organizat în cadrul Contractului de finanțare subsecvent nr.1 C19401102011613511138/21.12.2016.

Conferința de presă  a avut loc la Hanul Voievozilor din Comuna Horodnic de Sus, județul Suceava și a reunit un număr de 20 de participanti, dintre care: reprezentanți ai comunelor partenere GAL Sucevița-Putna și al  Consiliului județean Suceava, parteneri privați GAL, reprezentanți ai OJFIR Botoșani, reprezentanți ai CDRJ Suceava.

Scopul evenimentului a fost de a informa cu privire la rezultatele implementarii Strategiei de Dezvoltare Locală GAL Sucevița-Putna, proiect finanțat prin PNDR 2014-2020, Axa LEADER.

Până în prezent GAL Sucevița-Putna a organizat 6 sesiuni de primire a proiectelor:

Sesiunea 1, deschisă în perioada 07.11.2017 – 06.12.2017, pentru măsurile din SDL:

 • M1- Investiții în infrastructura socială
 • M 8 – Afaceri non-agricole
 • M 9 - Îmbunătățirea infrastructurii de bază în spațiul rural

Sesiunea 2, deschisă în perioada 29.11.2017 – 28.12.2017, pentru măsurile din SDL:

 • M 2 - Cultură, tradiții, meștesuguri și obiceiuri locale
 • M 3 - Lanțuri scurte și piețe locale
 • M 4 - IT & C
 • M 5 - Sprijin pentru înființarea de clustere și rețele între diferiți actori care contribuie la realizarea
 • inovării și transferului de cunoștințe în toate domeniile politicii de dezvoltare rurală
 • M 6 - Scheme de calitate - Coșul local
 • M 7 - Agricultură și industrie alimentară

Sesiunea 3, deschisă în perioada 15.06.18 – 16.07.18, pentru măsurile din SDL:

 • M 2 - Cultură, tradiții, meștesuguri și obiceiuri locale
 • M 3 - Lanțuri scurte și piețe locale
 • M 5 - Sprijin pentru înființarea de clustere și rețele între diferiți actori care contribuie la realizarea inovării și transferului de cunoștințe în toate domeniile politicii de dezvoltare rurală
 • M 7 - Agricultură și industrie alimentară
 • M 8 – Afaceri non-agricole
 • M 9 - Îmbunătățirea infrastructurii de bază în spațiul rural

Sesiunea 4, deschisă în perioada 12.07.18 - 10.09.18, pentru măsurile din SDL:

 • M1- Investiții în infrastructura social
 • M 4 - IT & C

Sesiunea 5, deschisă în perioada 12.03.19 - 10.04.19, pentru măsura din SDL

 • M 2 - Cultură, tradiții, meștesuguri și obiceiuri locale

Sesiunea 6, deschisă în perioada 23.09.19 - 22.10.19, pentru măsura din SDL

 • M 7 - Agricultură și industrie alimentară

În cele șase sesiuni de depunere încheiate au fost înregistrate la GAL 48 de proiecte.

                Dintre proiectele depuse la GAL Sucevița-Putna :

 • 38 de proiecte au fost selectate și transmise la AFIR
 • 4 proiecte au fost declarate eligibile și neselectate
 • 4 proiecte au fost declarate neeligibile
 • 1 proiect a fost declarat neconform
 • 1 proiect eligibil si neselectat a fost selectat suplimentar

Dintre acestea la nivel AFIR (Noiembrie 2019):

 • 31 Contracte de Finanțare semnate – 2.491.438,31 euro (97,41%), din care 4 proiecte finalizate
 • 1 Contract de finantare neincheiat (M7) - 20.081,67 euro
 • 2 proiecte neeligibile (M1) - 142.570,66 euro
 • 3 proiecte neîncadrate corect M2 - 26.180,97 euro
 • 1 declarat eligibil și selectat (urmează semnarea CF)
 • 4 proiecte finalizate
 • Plăți efectuate de AFIR – 1.047.895,19 euro – 40,97%

Față de valoarea totală din Planul de finanțare de 2.557.771,30 euro, se constată utilizarea  unui procent de aproximativ 97,80% din fondurile publice alocate măsurilor din SDL.

PROIECTE FINALIZATE

 • Comuna Marginea - ACHIZIȚIE UTILAJ MULTIFUNCȚIONAL, COMUNA MARGINEA, JUDEȚUL SUCEAVA C1920074X210213500930 / 12.04.2018   -   675,00 euro
 • Comuna Sucevița - ACHIZITIE AUTOSPECIALA DE POMPIERI COMUNA SUCEVITA, JUDETUL SUCEAVA C1920074X210213500935 / 07.06.2018    -    675,00 euro
 • Oraș Solca - ACHIZITIE MASINA DE MATURAT STRADALA PENTRU INTRETINEREA INFRASTRUCTURII RUTIERE IN ORASUL SOLCA, JUD SUCEAVA C1920074X210213500934 / 24.05.2018   -  654,00 euro
 • Comuna Mănăstirea Humorului - ACHIZIȚIA DE ECHIPAMENTE IT ÎN CADRUL COMUNEI MĂNĂSTIREA HUMORULUI, JUDEȚUL SUCEAVA C1920074X210213504319/ 15.02.2019 - 7.708,74 euro

PROIECTE AFLATE LA TRANSA FINALA

 • Comuna Iaslovăț- ACHIZITIA DE DOTARI SPECIFICE SPATIILOR IN CARE SE DESFASOARA ACTIVITATI CULTURALE TRADITIONALE IN CADRUL COMUNEI IASLOVAT, JUDETUL SUCEAVA C1920074C210213506092/19.08.2019 -  727,96 euro
 • Comuna Horodnic de Sus - CREȘTEREA EFICIENȚEI ACTULUI ADMINISTRATIV AL COMUNEI HORODNIC DE SUS, JUDEȚUL SUCEAVA PRIN ACHIZIȚIA DE ECHIPAMENTE IT   C1920074X210213504323/ 20.02.2019 -  241,18 euro
 • SANMARIA EXPLORA S.R.L - CONSTRUIRE CABINET MEDICAL IN COMUNA POIENI-SOLCA, JUDETUL SUCEAVA C1920062S110213501274/ 9.05.2018     -     000 euro
 • GHELIUC MIHAI ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ - MODERNIZAREA FERMEI PRIN ACHIZITIA DE UTILAJE C1920041A110213503756/ 28.12.2018  -  223 euro

Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală

 • Proiect de cooperare „Pe urmele răzeșilor din Moldova”
  -în data de 10.10.2019 a fost depus la MADR spre finanțare proiectul de cooperare „Pe urmele răzeșilor din Moldova” având ca parteneri 8 GAL-uri din România și 5 GAL-uri din Republica Moldova.
Târgul de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii GAL Sucevița-Putna

La data de 01.09.2019, între orele 12:00 – 18:00, în localitatea Poieni Solca, județul Suceava, pe Stadionul Comunei Poieni Solca, a avut loc”Târgul de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii Sucevița-Putna”, organizat în cadrul proiectului “Strategia de Dezvoltare Locală GAL Sucevița- Putna”.

Au fost prezenți un număr de peste 850 de participanți, printre care: președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, deputatul Dumitru Mihalescu, colectivul CDRJ Suceava, primarii comunelor partenere GAL Sucevița-Putna, partenerii privați ai GAL Sucevița-Putna,  locuitori din microregiune.

La eveniment au participat meșteri populari si producatori din microregiunea Sucevița-Putna, printre care: ZADA PRODCOM - Dumitraș Cristina cu stand Producator Brânzeturi, Mihai Hrincescu cu expoziție de costume populare, Olenici Dionizie cu expoziție de costume populare, artizanat, Ababi Tiron Maria cu Covoare tesute, Ghinghilovschi Gheorghe cu produse apicole, Toderas Viorel - Producator branza, Ion Babiuc cu bundite, Olenici Doina -  Confectionare obiecte lemn, Magoceram cu expozitie de oale și obiecte decorative din ceramică neagră de Marginea, Cazac Ana - Confecționare măști.

Programul artistic cuprinde mici artiști din microregiunea Suceavița-Putna și artiști consacrați, după cum urmează:

 • Hrincescu Mihai
 • Ansamblul Poieni Solca
 • Buciumasi
 • Ansamblul folcloric “Mănăstirenii”
 • Ansamblul Fii Putnei
 • Ansamblul artistic Ciprian Porumbescu si solistii Andreea Chisălită, Gheorghe Finis, Lucia Paltineanu, Nicolaie Vieru, Dana Dancilă
 • Ansamblu Straja
 • Ansamblul folcloric “Brădet” Horodnic de Jos
 • Ansamblul folcloric ”Păstratorii de tradiții” Marginea
 • Ansamblul folcloric “Țănțăroiul” Iaslovăț
 • Ansamblul folcloric din Burla
 • Ansamblul folcloric Luca Arbure
 • Solista Antonia Manoila
 • Alexandru Bradățan
 • Ansamblul instrumental Solca

Asociatia GAL SUCEVIȚA-PUTNA a organizat în data de 04.12.2018, între orele 11:00 – 13:00, o conferință de presă pentru a informa cu privire la stadiul implementării Strategiei de dezvoltare locală 2014-2020.

În cele patru sesiuni de depunere au fost înregistrate la GAL 45 de proiecte, dintre care:

°         35 de proiecte au fost selectate și transmise la AFIR

°         5 proiecte au fost declarate eligibile și neselectate

°         4 proiecte au fost declarate neeligibile

°         1 proiect a fost declarat neconform

În ce privește fondurile alocate proiectelor înregistrate la GAL, până în prezent s-au semnat 18 contracte de finanțare cu AFIR, cu o valoare totală de 1.670.994,86 euro , 1 contract de finanțare neîncheiat în valoare de 20.081,67 euro, 2 proiecte au fost declarate neeligibile la nivel AFIR în valoare de 142.570,66 euro.

            Față de valoarea totală de  2.557.771,30 euro din Planul de finanțare al Strategiei de Dezvoltare Locală GAL Sucevița-Putna, a fost accesat un procent de aproximativ 97,83% din fondurile publice alocate măsurilor din SDL. 

GAL SUCEVIȚA-PUTNA a participat la Grupul de Lucru LEADER Infrastructură socială și cooperare - sM 19.3 Gura Humorului, în perioada 11-12.10.2018 la Hotel Best Western Bucovina ( Piața Republicii nr. 18, Gura Humorului, jud. Suceava). Temele prezentate în cadrul GLL au cuprins subiecte referitoare la Infrastructura socială și proiecte de cooperare.

În cadrul GLL GAL Sucevița-Putna a prezentat evoluția proiectelor implementate la nivelul Microregiunii Sucevița-Putna, proiecte implementate și proiecte accesate prin programul LEADER 2007-2013 și LEADER 2014-2020.

GAL Sucevița-Putna a participat în data de 25 iunie 2018 și în data de 25 septembrie 2018 la Sinaia la Modulul I de formare cu tema “Modalități de evaluare a implementării Strategiei de Dezvoltare Locală”, respectiv la modulul II de formare privind „Evaluarea implementării Strategiilor de Dezvoltare Locală de către Grupurile de Acțiune Locală” în cadrul proiectului “Dezvoltarea capacității de evaluare și monitorizare a personalului instituțiilor implicate în implementarea PNDR 2014-2020”  derulat de către Autoritatea de Management a PNDR, cu tema „Punerea în practică a planului evaluării”.

Târgul de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii GAL Sucevița-Putna

La data de 16.09. 2018, între orele 12:00 – 18:00, în localitatea Volovăț, județul Suceava, pe  esplanada  Căminului Cultural din Comuna Volovăț, a avut loc ”Târgul de tradiții și produse tradiționale al Microregiunii Sucevița-Putna”, organizat în cadrul proiectului “Strategia de Dezvoltare Locală GAL Sucevița- Putna”.

Evenimentul a avut ca scop animarea  si promovarea Microregiunii Sucevita-Putna. Au fost prezenți un număr de peste 1000 de participanți, printre care: doamna Mirela-Elena ADOMNICĂI, prefectul Județului Suceava, doamna Silvia BOLIACU, subprefect, domnul SEREDENCIUC VIOREL, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, domnul Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, domnul Vasile SCHIPOR, directorul Ojfir Suceava, domnul Marius POSTOLACHE, directorul Ojfir Botoșani, doamna Valeria Simioniuc, director CDRJ Suceava precum și colectivul CDRJ Suceava, primarii comunelor partenere GAL Sucevița-Putna, partenerii privați ai GAL Sucevița-Putna,  locuitori din microregiune.

La eveniment au participat și meșteri populari din microregiunea Sucevița-Putna iar pe scenă au performat mici artiști din microregiunea Suceavița-Putna și artiști consacrați, după cum urmează:

 • Ansamblul folcloric Luca Arbure și soliști
 • Danut Onoiu
 • Buciumasii Manastirea Humorului
 • Ansamblul folcloric “Mănăstireanca”
 • Ansamblul artistic Ciprian Porumbescu
 • Sorin Filip
 • Gheorghe Finis
 • Lucia Paltineanu
 • Viorica Andronic
 • Ansamblul folcloric “Brădet” Horodnic de Jos
 • Ansamblul folcloric ”Păstrătorii de tradiții” Marginea
 • Simina Grigorean din Marginea
 • Emil Ianos- epigramist
 • Ansamblul folcloric”Razesii Bucovinei” Horodnic de Sus
 • Ansamblul folcloric “Țănțăroiul” Iaslovăț
 • Ansamblul folcloric din Burla

 

Activitati de animare din teritoriul microregiunii Sucevita-Putna 21.05.2018 - 31.05.2018

În perioada 21.05.2018 – 31.05.2018 membrii echipei de implementare a Strategiei de Dezvoltare Locală GAL Sucevița-Putna au desfășurat 16 acțiuni de animare în întreg teritoriul GAL Sucevița-Putna, care cuprinde 15 comune și 1 oraș, respectiv comunele: Arbore, Brodina, Burla, Cacica, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Iaslovăț, Mănăstirea Humorului, Marginea, Poieni Solca, Putna, Straja, Sucevița, Ulma, Volovăț și orașul Solca.

Acțiunile de animare s-au desfășurat cu sprijinul liderilor locali,  la sediile primăriilor UAT sus-menționate. La fiecare acțiune de animare au participat câte 15  persoane, în total 240 de persoane, dintre care: reprezentanti  ai  unitaților administrativ teritoriale , reprezentanti ai școlilor, reprezentanti ai  societății civile – ONG-uri, reprezentanți ai agenților economici din fiecare UAT, reprezentanți ai grupurilor de producători, fermieri, persoane fizice din fiecare UAT, reprezentanți al cabinetelor medicale și reprezentanți ai cabinetelor medico-veterinare, reprezentanți ai unităților de  cult din fiecare UAT.

În cadrul acțiunii de animare membrii UIP au prezentat toate măsurile din SDL GAL Sucevița-Putna, tipul măsurilor și al sprijinului acordat, beneficiari eligibili, cheltuieli eligibile și neeligibile, condiții de eligibilitate, criterii de selecție, valoarea sprijinului public nerambursabil, informații privind data lansării apelurilor de selecție și depunerea proiectelor, și alte informații, și au distribuit participanților materiale informative, constând în: 1 broșură, 1 pliant, 1 notes, 1 pix, 1 mapă, pentru fiecare participant.

După prezentarea măsurilor din SDL, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri între membrii UIP  și participanții la  activitatea de animare/informare .

Buy now